Cześć :) Dzisjaj chcę się z Wami podzielić przepisem na lekki placek, który idelanie będzie smakował w te upalne dni. Poza tym, że ma lekką ...
Cześć :)
Dzisjaj chcę się z Wami podzielić przepisem na lekki placek, który idelanie będzie smakował w te upalne dni. Poza tym, że ma lekką konsystencje, wybornie smakuje z owocami, które znalazałam w swoim ogródku. Wszytskich zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 6 jajek
- mąka pszenna (3 łyżki)
- mąka krupczatka (3 łyżki)
- proszek do pieczenia (łyżeczka)
- 10 dag cukru
- kakao (2 łyżeczki)
- galaretka (ja wykorzystałąm 4 różne smaki)
- jogurt naturalny
- owoce
- czekoladki
- szczypta soli
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Zółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy 2 rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao. Następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto umieszczamy w blaszce do pieczenia. Pieczemy 30 min, w temp. 180 stopni. Biszkop odstawiamy, aby wystygł. W między czasie możemy przygotować masy na bazie galaretek.
Wszytkie galaretki rozpuszczamy w odzielnych miskach odlewając do każdej po 0,5 l gorącej wody. Mieszamy z galaretkami do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia, gdy galaretka będzie powoi teżała nalezy dodać 5 łyżek jogurtu naturalnego do każdej galaretki. Po czym odstawiamy aż składniki się połączą. Biszkop kroimy na 3 części. Na każdej części placka wylewamy masę z galaretka. Odstawiamy do lodówki.
Pozdrawiam Iwona :)